Jdi na obsah Jdi na menu
 


Máte možnost nechat pejska trávit volný čas na zahradě? Potom pozor na případná nebezpečí, která se v ní mohou ukrývat!

article preview

Když se venčí na zahradě

 

Zima je dávno pryč a zahrady se znovu zabarvují různými květinami a okrasnými rostlinami. Je třeba si ale včas uvědomit, že některé rostliny mohou být pro Vaše miláčky nebezpečné. Nejedná se o téma, které se řeší příliš často, a proto bychom rádi na tuto problematiku upozornili. Toxiny obsažené v některých rostlinách mohou po jejich pozření vyvolat u zvířete otravu. Jedná se o odrůdy rostlin, které se běžně vyskytují v našich zahradách. Jako příklad lze uvést chryzantémy, narcisové cibule, hortenzie, žaludy, tis, rajčatové rostliny, zelené ovoce a další.

K nejčastěji pozorovatelným symptomům otravy patří nevolnost, zvracení, průjem a podráždění kůže, a to v závislosti na množství a typu požité rostliny. Proto je v tomto směru důležitá osvěta.

Jako příklad vhodných rostlin, které jsou krásné, a přitom bezpečné pro zvířata, můžeme uvést např. levandule, růže, slunečnice, měsíček, různé druhy bylinek apod. Nezapomeňte, že vhodné netoxické rostliny rozvíjí čichové smysly psa.

Přesto ale doporučujeme, aby byli psi raději pod dohledem. Pokud je podezření, že pes požil nějaké potenciálně toxické rostliny a vykazuje některé z výše uvedených příznaků, bude lepší vyhledat odbornou veterinární pomoc.

Také bychom Vás chtěli upozornit, že obezřetnosti je třeba nejen u nebezpečných rostlin, ale i u malých živočichů jako jsou slimáci, žáby, hlemýždi, hlodavci apod.

S teplým počasím je rovněž potřeba mít na mysli, že přišla i sezóna klíšťat, blech a také střevních parazitů. Z tohoto důvodu je dobré preventivně nasadit prostředky, které Vašeho miláčka před těmito hrozbami ochrání (obojky a pipety proti klíšťatům a blechám, repelenty apod.).

 

Jak udělat zahradu pro Vaše čtyřnohé kamarády zábavnější? Zkuste využít některé z následujících tipů:

  • Vytvořte různé výškové atrakce. Věřte, že podle našich zkušeností se pro ně jedná o největší srandu. K vytvoření lze použít železniční pražce, schody, malé lavičky atd.
  • Zahrňte do své zahrady i použití různých textur pro extra smyslovou stimulaci. Může to být jemnější písek, zatravněné povrchy, dřevěné štěpky nebo štěrk. Atraktivní jsou různá místa pro skrytí. Tyto místa můžete také využít pro schování hraček nebo dobrot a zahrát si s ním hru „Hledej!“.
  • V sypkých materiálech rádi hrabou a válejí se.
  • Mělké vodní prvky vytvářejí další zábavné prostředí a zároveň poskytují i chladné místo v horkých letních dnech. Klíčové vlastnosti těchto prvků jsou mělké a mírně svažitým dno.
  • Skryté místo nebo nějaké „doupě“ vyvolává u zvířat pocit bezpečí.
  • Bavte se se svým psem, cvičte, trénujte a hrajte si s ním. Hračky jsou dobré a na nějakou dobu psa zaměstnají, ale věřte, že to nenahradí důležitý lidský kontakt.
 
 


Poslední fotografie


Facebook

givt


Archiv

Kalendář
<< březen >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31